Ionel Pușcaș

Deviza-i libertate și scopul ei prea sfânt…

Cum am fost prostiți de Filat timp de 6 ani


filat-putin-csiAcum vreo doi-trei ani, Republica Moldova era botezată, de vocile sobre ale unor europeni de turtă dulce, “povestea de succes” a potemkiniadei bruxelleze numite “Parteneriatul Estic”. “Astăzi, Republica Moldova şi premierul Vlad Filat sînt eroi pozitivi în UE. Dacă cineva crede în rostul lărgirii UE, este pentru că există şi exemple pozitive, iar R. Moldova este un astfel de exemplu”, spunea Donald Tusk, pe atunci premier al Poloniei.

Între timp, un miliard de dolari a dispărut, zeci de mii de protestatari au cerut demisia Guvernului, eroul Filat e arestat, taman pentru hălci înșfăcate din miliard.

Angela Merkel a făcut şi ea o vizită istorică la Chişinău, generînd titluri nemţeşti de genul “Unde naiba e Moldova?”. Vicepreşedintele american Biden a binecuvîntat şi el, la faţa locului, miracolul basarabean, promiţînd lapte, miere şi Disneyland. Deci, wtf? Cine a furat miliardul? Cum naiba a ajuns Albă-ca-Zăpada o Mumă a Pădurii, prinţul salvator – jefuitor de bănci arestat, iar piticii pro-europeni – protestatari în stradă, cerînd demisia Guvernului, a preşedintelui şi a tuturor?

Răspunsul clasic zice că bau-baul rusesc e de vină. Ca şi cum rolul unui lup geopolitic e să fie vegetarian, să facă poduri de flori şi să legene republici ex-sovietice. De fapt, de vină sînt prostia, tîmpenia sau mercantilitatea birocraţiilor civile şi secrete din Washington, Bruxelles, marile capitale europene şi, ultima pe listă, Bucureşti. Fără tîmpenia vestică în costume scumpe, infecţia basarabeană nu s-ar fi cangrenat în asemenea hal, iar Rusia n-ar avea la îndemînă o grenadă gata amorsată, lîngă Transnistria, Ucraina şi Crimeea. Adică un bun motiv de a da foc gardului slab al UEşi NATO. Sau o pîrghie de negociere utilă, în şahul global Est-Vest.

Primind morcovul vestic, dar fără spectrul unui băţ de control serios, călăreţii măgăruşului basarabean au zis bogdaproste şi s-au pus rapid pe stors sucul portocaliu. Numai că au început să se încaiere de la pradă.

Cel mai vizibil dintre aceşti prădători e eroul Vestului Extatic – ex-premierul Vlad Filat, proaspăt chiriaş al puşcăriei din Chişinău. Figură legendară a contrabandei de Prut, eroul tuskian n-a fost doar student la Iaşi, ci şi parte a unui dosar penal românesc, în care nu era vorba de trafic cu biblii, ci cu ţigări.

Ajuns şef al privatizării, în vremea premierului Ion Sturza (partenerul lui Patriciu la Rompetrol), Filat a halit într-un an cît alţii în şapte, ca un brav erou. După ce a fost hrebenciuc în partide cu alt naş, Filat şi-a făcut cumetria lui politică, zisă Partidul Liberal-Democrat. Pro-european, că aşa era moda. Atît de pro-european încît, sub glorioasa conducere a partidului filatelist, firmele din Rusia au continuat să înghită hălci mari din economia de stat. Unele strategice, precum Banca de Economii (CEC-ul basarabean) sau Aeroportul din Chişinău.

Ajuns premier, Filat a luat-o razna cu părerea despre sine, în stilul “Adrian Năstase”, cu nuanţe putiniste. Rînd pe rînd, l-au părăsit vechi prieteni sau colegi, sătui de accesele sale gonflabile. Pînă şi nevasta l-a lăsat pentru un fost consilier de-al lui, iar asta nu e bîrfă, ci simptom. Numai că Năstasele de Chişinău n-a înţeles ce i se întîmplă, nici în ceasul al treisprezecelea, şi a continuat să se umfle în burtă şi în pene. Pînă a făcut “poc”, după gratiile Centrului Naţional Anticorupţie. De unde arată, cu sfîntă mînie populară, spre vampirul tenebros care i-a regizat arestul nemeritat: Vlad Plahotniuc. Acesta e, ne spune eroul tuskian, numele Răului suprem, care sufocă toată Basarabia.

Anatomia poporului şi prognoza meteo

Poporul basarabean, cel încă neemigrat, e reprezentat de două tabere protestatare. Una şi-a zis “Platforma Demnitate şi Adevăr” şi are în frunte un cocktail pestriţ: activişti civici, foste slugi ale prostituatului politic Iurie Roşca, lobbyşti ai cuplului de milionari Victor şi Viorel Ţopa. Cei doi au fost parteneri ai lui Plahotniuc, apoi, certîndu-se cu el, au trecut, evident, de partea poporului. Unul dintre ei e condamnat la închisoare şi fugar în Germania. O vreme, cei doi Ţopa s-au coalizat cu Filat, dar, cînd acesta a făcut primul armistiţiu cu jupîn Capone, au continuat războiul pe cont propriu. Acum trupele lor şi-au pus corturile în faţa Guvernului şi cer demisia tuturor, cu sloganuri anti-mafie şi pro-europene.

Cealaltă tabără şi-a pus corturile în faţa Parlamentului şi e bicefală, cu colorit rusesc. Un cap e al socialistului Igor Dodon, noua miză a Moscovei. Celălalt e al interlopului de bîlci Renato Usatîi, un fel de Dan Diaconescu mai grotesc, ajuns primar în Bălţi, al doilea oraş al ţării. Cu dublă comandă (Moscova-Plahotniuc), Usatîi tocmai a fost şi el arestat, ca să nu zică lumea rea că numai Filat e după gratii.

Acesta fiind peisajul cangrenei, viitorul basarabean se anunţă sumbru-maroniu. Ocupat cu Siria, islamişti, refugiaţi etc., e greu de crezut că Vestul va găsi soluţia negăsită în vremuri mai calme. Rusia, vechiul rechin al zonei, e mai bine plasată pentru a profita de apa tulbure. Iar România se poate trezi că are la gard, în curând, o belea mai balşaia decât criza refugiaţilor.

Lasă un comentariu

informatie

Această înregistrare a fost postată la 6 noiembrie 2015 de .